Meer jongeren met financiële problemen

Meer jongeren met financiële problemen

Meer jongeren met financiële problemen

Uit onderzoek van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) blijkt dat 37% van de mbo’ers die 18 jaar of ouder zijn een schuld hebben. Dit kunnen zowel formele schulden zijn bij banken of overheidsinstanties, maar kunnen ook schulden zijn bij vrienden of familie.  Daarnaast komt het vaak voor dat jongeren schulden hebben bij telefoonproviders.

Voornamelijk jongeren die zelfstandig wonen hebben schulden, dit is namelijk een belangrijke verandering in iemands leven. In de periode dat jongeren zelfstandig gaan wonen is het van belang dat zij weten welke financiële veranderingen dit met zich meebrengt. Zij zullen namelijk meer zaken zelf moeten gaan betalen. Financiële opvoeding, door ouders of onderwijsinstellingen, is noodzakelijk om schulden niet zo ver te laten komen. Impulsiviteit of de invloed van reclame kan er ook voor zorgen dat jongeren producten kopen die zij zich niet kunnen veroorloven.

Het hebben van schulden brengt veel risico’s mee, ook op gezondheidsvlak. Het is lastig om met weinig financiële middelen zelfstandig te zijn. Schuld kan zorgen voor stress en afwezigheid op school of werk. Het zo snel mogelijk aflossen van schulden is dus van belang. Het verandering van iemand zijn financiële houding en begeleiding krijgen in het vooruit plannen van zaken en het omgaan met geld kan er ook voor zorgen dat jongeren eerder uit de schulden kunnen komen.

admin